U sklopu prostorija J.U mašinsko-saobraćajne škole nalazi se učionica TIKA, koja je opremljena CNC mašinama sa pripadajućim softverom MACH 3 kao i CAM softverom Emco Win CAM.

CNC mašine ( strug i glodalica ) koje se nalaze u učionici posjeduju potrebne alate i stezne uređaje i kao takve omogućuju praktično praćenje nastave nakon izloženog teoretskog dijela.

Mašine kao i softveri su dio centra za nove tehnologije u kojem učenici stiču potrebna znanja i vještine u visoko tehnološkom djelu mašinske obrade i na taj način postaju konkuretniji na tržištu rada, jer je znanje velika vrijednost čovjeka.

Ova učionica kao i oprema koja se u njoj nalazi omogućuje danas "atraktivnim" smjerovima u mašinstvu, kao što su: tehničar za mehatroniku, tehničar za kompjutersko konstruisanje, programer na CNC mašinama, operater na CNC mašinama i drugi, da steknu potrebna znanja iz CNC programiranja, tehnologije obrade, korištenja CAM softvera kao i samog rada na CNC mašini.

Učenici na predmetima u kojima se izvodi nastava uz CNC mašine imaju priliku samostalno modelirati predmet, napisati program za isti ( ručno ili uz korištenje softvera ), te izraditi predmet na CNC mašini, tako da prođu samostalno cijeli ciklus od razrade ideje do realizacije te ideje...

tika

tika 4

12167785 10233 n

 

12167747 108426 n

 

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com