Zanimanje instalater ima vrlo široko područje djelovanja i obuhvata niz poslova bez kojih se ne može normalno odvijati svakodnevni rad i život ljudi.
Obrazovati se za ovo zanimanje znači steći sva potrebna znanja, vještine i radne navike koje se kasnije mogu samostalno primjenjivati. Naime, instalateri pripremaju i instaliraju cjevovode za vodu, plin, grijanje i slično. Postavljaju, kontrolišu, održavaju i popravljaju toplotne uređaje, rashladne uređaje i uređaje za klimatizaciju. Montiraju uglavnom centralna, a ponekad plinsko i električno grijanje.
Da bi se ovi poslovi kvalitetno obavljali instalateri se osposobljavaju da znaju čitati nacrte (sheme) instalacija, odrediti potrebne količine materijala za instalaciju, te obaviti još niz poslova kao što je rezanje cijevi, savijanje, spajanje, izrada prirubnica, navoja i slično.
Osposobljeni su da nakom montiranja ispitaju rad sistema. Povremeno rade rutinske provjere i popravke kako bi održali kvalitetno funkcionisanje instalacije. U svom radu koriste alate poput čekića, rezača metala, kliješta, aparata za zavarivanja, bušilica itd.
U toku rada moraju biti pazljivi i koncentrisani, a rade u zatvorenim ili poluzatvorenim prostorijama.

 

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com