JSN ImageShow

Dobrodošli u JU Srednju mašinsko-saobraćajnu školu!

JU Srednja mašinsko – saobraćajna škola  obrazuje kadrove mašinske i saobraćajne struke.
U okviru struke učenici i polaznici  obrazuju se za specifična zanimanja  III, IV i V stepena obrazovanja.
Nastavni planovi i programi usklađeni su sa potrebama tržišta.

U utorak 13. oktobra 2015. godine u 18 sati i 13 minuta sa zalaskom Sunca (vrijeme akšam-namaza) nastupa nova Hidžretska godina.

Hidžra u povijesnom i terminološkom značenju jeste preseljenje Muhammeda a. s. i muslimana iz Meke u Medinu, koja se desila 622. godine. Ovaj događaj prestavlja najvažniji momenat u povijesti muslimana, pa je stoga ova godina i događaj simbol početka računanja Hidžretskog kalendara.

Hidžra ne pripada jednom određenom vremenu i prostoru. Hidžra jezički znači napustiti, iseliti se, ostaviti.Hidžra također može značiti i preseljenje, ostavljanje svega iza sebe radi spašavanja vjere.

Hidžra za nas danas znači napustiti sve ono što je loše, ostaviti ružna djela i navike, iseliti se iz ove u novu godinu, ako Bog da sa boljim namjerama i ciljevima.

Zato nam je potrebno da hidžru učinimo iz nebrige za uspjeh naše zajednice u brigu za istu, iz ravnodušnosti prema zlu u borbu protiv njega, iz nemarnosti prema ugroženim i tlačenim za pomaganje na putu slobode. 

Hidžra traži čiste motive, snažnu vjeru u srcu, djela koja potvrđuju i sama kazuju. Hidžra zahtijeva našu odlučnost u namjeri i iskrenu vjeru u srcu.

Hidžra  ima i svoje univerzalno duhovno značenje i poruku: to je put traženja utočišta, zaštite, spasa i okrilja kod Allaha Uzvišenog. 

Zato budimo od onih koji će u ovu novu Hidžretsku godinu zakoračiti sa namjerom da svoja djela upotpunimo sa iskrenim nijetima, odlukama i djelima. Budimo od onih koji će se truditi za međusobnu saradnju, humanost, solidarnost i pravednost.

Svaki trenutak naše dobrote, plemenitosti i humanosti koje iskazujemo i praktično djelom potvrđujemo primjeri su naše dosljednosti na putu hidžre, putu s kojim je Allah zadovoljan.

Novu, 1437. hidžretsku godinu, dočekujemo uz prisjećanje da je jedna od pouka Hidžre da uz vjeru u Boga, nadu i ustrajnost svaka poteškoća može biti prevladana.

Na kraju, svim uposlenicima, učenicima i roditeljima JU Srednje mašinsko-saobraćajne škole želimo puno zdravlja, berićeta i uspjeha u mubarek 1437. Hidžretskoj godini.

Kur'an, sura En-Nisa, 100. ajet;

Onaj ko se iseli Allaha radi naći će na Zemlji mnogo mjesta, uprkos svojih neprijatelja, i slobodu.

En-nisa-100

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com