JSN ImageShow

Dobrodošli u JU Srednju mašinsko-saobraćajnu školu!

JU Srednja mašinsko – saobraćajna škola  obrazuje kadrove mašinske i saobraćajne struke.
U okviru struke učenici i polaznici  obrazuju se za specifična zanimanja  III, IV i V stepena obrazovanja.
Nastavni planovi i programi usklađeni su sa potrebama tržišta.

prezentacijaRusmo1

Na sjednici Nastavničkog vijeća održanoj 18.01.2019. godine, članovi Aktiva 3 (mašinska grupa predmeta) su održali prezentaciju o temi „Stručno obrazovanje“. Prezentaciji su prisustovali članovi Nastavničkog vijeća, predstavnica Ministarstva nauke, kulture i sporta HNK-a, Emina Jusufbegović i predstavnica GIZ-a, Elma Badžak.

Prezentacijom je predstavljena saradnja Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i naše škole na razvoju stručnog obrazovanja, sa posebnim akcentom na dualno obrazovanje i njegove primjene u našoj zemlji.

Osnova dualnog obrazovanje je učenje zasnovano na modulima. Na principima modularne nastave urađena su dva nova Nastavna plana i programa, jedan za mašinskog tehničara programera na CNC mašinama, a drugi za operatera na CNC mašinama. Oba nastavna plana i programa odobrilo je Ministarstvo nauke, kulture i sporta HNK-a, uz stručni nadzor Pedagoškog zavoda. Navedeni Nastavni planovi i programi  primijenjuju se od ove školske godine.

Pored saradnje u vidu pružanja pomoći na izradi modularnih nastavnih planova i programa, saradnja se ostvaruje i kroz  implementaciju stručnih seminara, gdje su se profesori naše škole upoznali sa sistemom dualnog obrazovanja koji se uspješno primjenjuje u Njemačkoj.

Prijatelji iz Njemačke su našoj školi darovali veoma vrijedne uređaje, aparate i mjerila koja svoju primjenu imaju u najsavremenijim tehnologijama.

prezentacijaRusmo

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com